
Bemiddelings-gesprekken
Ouderschapsbemiddeling
Bij een scheiding komt er heel wat op je af en dien je meer dan ooit in communicatie te gaan met je ex-partner, terwijl dat nu net zo moeilijk is. Er dienen allerlei afspraken gemaakt te worden over het verblijf van de kinderen, de kosten van de kinderen, het huis, de financiën, enz. Vaak wordt je ook geconfronteerd met vragen als: hoe vertellen we het tegen de kinderen? Wat is goed voor een kind op welke leeftijd?, enz.
Je wil je ouderschap of je echtscheiding samen met je ex-partner regelen, en dit door dialoog in plaats van door strijd. Als ex-partner en als ouder ben je het best geplaatst om zelf te zoeken naar goede regelingen voor jou en de kinderen. Enkel afspraken waar alle betrokkenen zich kunnen in vinden zijn op lange termijn haalbaar en zorgen voor weinig discussies achteraf. Bemiddeling is altijd gebaseerd op "vrijwilligheid", wat betekent dat men niet kan gedwongen worden om in bemiddeling te gaan.
Bij mij kan je terecht voor ouderschapsbemiddeling wanneer er nog een akkoord dient gevonden te worden over de kinderen (wat betreft ouderlijk gezag - verblijfsregeling - kostenregeling- conflictmanagement), wanneer er al een akkoord is maar dit voor moeilijkheden (blijft) zorgen, wanneer er een aanpassing van een akkoord nodig is,… Het is mogelijk om akkoorden gesloten bij een erkend bemiddelaar te laten homologeren door de rechtbank. De formaliteiten die hiervoor nodig zijn, maak ik samen met de ouders in orde en bezorg ze vervolgens aan de rechtbank die bevoegd is.
Voor de regeling van de vereffening en verdeling van bijvoorbeeld een huis, inboedel enz. werk ik samen met collega advocaat-bemiddelaars.
Voor de regelingen betreffende het vermogensrechtelijke deel van een echtscheiding (bijvoorbeeld regelingen betreffende de gezinswoning, inboedel, enz), werk ik samen met collega erkend familiaal bemiddelaars om zo te komen tot een volledig akkoord in de vorm van een Echtscheiding Onderlinge Toestemming.
Barbara Brandhof is mijn collega erkend familiaal bemiddelaar in Diest. Tijdens bemiddelingsgesprekken gaat Barbara op zoek naar de manier waarop mensen naar hun situatie kijken. Van daaruit begeleidt ze naar een kijk die oplossingsmogelijkheden biedt. Ze heeft een stevige juridische achtergrond waarmee ze de haalbaarheid van de gevonden oplossingen controleert en bewaakt. Ze formuleert de afspraken exact zoals bedoeld op een manier die nadien gehomologeerd kan worden door de rechtbank. Geen voorgeschreven modellen dus, wel een uitgewerkte overeenkomst die doordrongen is van jullie visie.
HET RESULTAAT VAN DE BEMIDDELING IS EEN OVEREENKOMST
Daarnaast heeft bemiddeling nog een aantal andere voordelen:
Er is ruimte om te spreken over wat jij belangrijk vindt, over je gevoelens en verlangens. Dit maakt dat je na een bemiddeling emotioneel sterker staat dan voordien.
Afspraken waar alle betrokken partijen kunnen achterstaan zorgen achteraf voor minder discussies en fricties.
Dit is beter voor alle partijen, zeker voor de kinderen.Het is vaak een goedkopere en kortere weg om tot goede afspraken te komen dan wanneer men zich tot de rechtbank richt.
Individuele gesprekken
Individuele gesprekken betreffende
(groot)ouderschap voor, tijdens en na echtscheiding
Je toekomstbeeld kan helemaal in duigen vallen wanneer je geconfronteerd wordt met een echtscheiding. Vaak gaat deze levensgebeurtenis gepaard met heel wat emoties voor alle betrokken partijen: voor de ouders, de kinderen, de grootouders, enz …
Bij mij kan je terecht wanneer je als ouder, grootouder, plusouder, enz. wil spreken over alle aspecten die samengaan met scheiden, een nieuw samengesteld gezin opbouwen, in de rol van plusouder terecht komen, …
Als uitgangspunt nemen we jouw persoonlijke vragen en worstelingen, om van daaruit te komen tot nieuwe inzichten en mogelijkheden en dit op je eigen tempo.
Gesprek met kinderen en jongeren
Sinds 8 april 2024 is het verplicht dat bemiddelaars in alle EOT’s, ouderschapsovereenkomsten en bemiddelingsakkoorden opnemen hoe ouders rekening gehouden hebben met de belangen van hun minderjarige kinderen. De belangen van de kinderen worden op die manier door de wetgever centraler gesteld.
Als erkend bemiddelaar met als achtergrond kinderpsychologe, ben ik in de mogelijkheid om met de kinderen zelf aan de slag te gaan wanneer ze geconfronteerd zullen worden of geweest zijn met een echtscheiding van hun ouders. Kinderen hebben vaak een heldere kijk op wat ze zelf nodig hebben wanneer het gaat over een verblijfsregeling, wissels van de ene ouder naar de andere, vakanties, hobby’s enz. Door hen te horen als neutrale partij, krijgen de kinderen een stem en worden er niet als vanzelfsprekend over hun hoofd heen beslissingen genomen die een sterke impact hebben op hun dagdagelijkse leven.
